Glutation, czyli kilka słów na temat zachodzących w komórkach procesów chemicznych

0
41

Zachodzące w komórkach procesy chemiczne nie zawsze mają ustalony przebieg. Zdarza się, że dochodzi do ich zakłócenia przez atomy zwane singlami, które mogą doprowadzić do uszkodzenia cząsteczek lub atomów.

Czym jest glutation?

Każda żywa komórka ludzkiego ciała do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje glutationu, będącego niezwykle cenną cząsteczką chemiczną. Ten maleńki peptyd składa się z trzech aminokwasów, takich jak kwas gamma-glutaminowy, cysteina oraz glicyna. O ile kwas glutaminowy oraz glicynę wątroba człowieka jest w stanie wyprodukować samodzielnie, o tyle w przypadku cysteiny pojawia się problem, ponieważ może być pozyskiwana z metioniny.

Rola i znaczenie metioniny

Metionina jest zaliczana do jednego z dziesięciu egzogennych aminokwasów, czyli takich, których organizm człowieka nie syntetyzuje. Glutation jest produkowany w cytoplazmie, czyli we wnętrzu wszystkich żywych komórek organizmu. O jego właściwościach decyduje przede wszystkim grupa siarkowodorowa – SH. To dzięki niej glutation stał się jednym z najważniejszych antyoksydantów w ludzkim organizmie.

Glutation występuje poza tym w naturze w postaci niewielkiego peptydu siarkowego. Zarówno rośliny, jak i zwierzęta wykorzystują go do obrony przed oksydantami, tak zwanymi wolnymi rodnikami. Jest to możliwe dzięki wyjątkowym właściwościom glutationu, które zawdzięcza on grupie siarkowodorowej.

Czy komórki mogą przetrwać bez glutationu?

Na to pytanie naukowcy odpowiadają jednogłośnie, że bez glutationu komórki nie mają szans na przeżycie. Skoro komórka umiera bez glutationu, to bez żadnych ograniczeń potrafi go syntetyzować. Będzie to utrudnione lub po prostu niemożliwe w przypadku niedoboru cysteiny w organizmie. Należy ją uzupełniać chociażby poprzez spożywanie produktów zawierających metioninę.

Jakie funkcje spełnia glutation i czy może go zabraknąć?

Bezsprzecznie wiadomo, że we wszystkich żyjących komórkach ciągle występują różnorodne procesy chemiczne, przy czym znaczna ich część odbywa się na poziomie atomowym. Oznacza to, że jeden elektron potrafi przenosić się między atomami, czego konsekwencją jest stworzenie wspólnej pary elektronów. Charakterystyczną cechą elektronów jest ich zamiłowanie do występowania w parach. Jest to jednoznaczne z tym, że taki związek chemiczny, w skład którego wchodzi wiele atomów, staje się stabilny i nie wykazuje chęci wchodzenia w reakcje z pozostałymi cząsteczkami bądź atomami.

Czy tak zwane elektrony single mogą być niebezpieczne dla organizmu człowieka?

W przypadku, gdy pojedynczy elektron z niewiadomych przyczyn (nawet przez ułamek sekundy) pozostanie sam w jakimkolwiek atomie, natychmiast rozpoczyna poszukiwanie swojej pary i staje się niezwykle reaktywny. Jest to równoznaczne z tym, że nabywa zdolność przyłączenia się do każdej, dowolnie wybranej cząsteczki. Jest to niezwykle istotne w przypadku składnika potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania komórki, ponieważ – gdy ulegnie uszkodzeniu – przestanie odgrywać swoją rolę. Reaktywna cząsteczka lub atom jest nazywana wolnym rodnikiem.

Pomimo tego, że w artykule pojawiło się wiele pytań, nie pozostały one bez odpowiedzi. Udowodniono, że glutation – jako maleńka cząsteczka chemiczna i niewielki peptyd – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek, a co więcej, trzeba mieć świadomość, że mogą one umrzeć, jeżeli go w nich zabraknie. I chociaż glutation może samodzielnie powstawać w komórkach, dobrze byłoby dostarczać go również organizmowi za pomocą cysteiny, która przyczynia się do jego wytwarzania.

Komentarze